среда, 16. април 2014.

Ana: Roditelji nisu dobri treneri




Ivanovićeva davala savete o tome kako treba vaspitavati dete sportistu: Kada deca odrastaju, potrebno je da sama donesu neke odluke




Ana Ivanović sa tatom Miroslavom foto: Arhiva VN

RODITELjI, nemojte da trenirate svoju decu, niti da ih forsirate da se bave sportom zbog vaših neostvarenih ambicija!

To je poručila Ana Ivanović u prvim rečenicama autorskog teksta na američkom portalu "Tenis spejs", gde je davala brojne savete i sugestije o tome kako bi trebalo vaspitavati decu koja se bave sportom.

- Ako roditelji po ceo dan budu deci pričali o sportu, a potom i o životu, detetu će možda biti previše svega toga. Na kraju će se izgubiti taj odnos "roditelj-trener" i dete će poželeti da samo proživljava život onako kako ono želi - kaže Ana.

Najgora stvar koju jedan trener-roditelj može da uradi jeste da proživljava neostvarene snove kroz svoju decu i tera ih da se bave sportom koji oni ne žele.

- Viđala sam to često, i takve stvari nisu dobre.

Važno je da vaše dete uživa u igri, jer u suprotnom ne bi trebalo da uopšte bude na terenu, nastavlja Ivanovićeva.

- Ne treba ih terati da treniraju, jer će tako zamrzeti sport. Deca žele slobodu, ne treba ih opterećivati brojem sati na treningu i sličnim stvarima. Decu bi trebalo ohrabriti da igraju na poene, umesto da rade vežbe. Bitna je zabava i neka vrsta takmičenja.

Ne pritiskajte decu, podržite ih, ističe naša teniserka.

- Moji roditelji me nikad nisu pritiskali. Govorili su da je važno da budem srećna i da se lepo ponašam na terenu. Za njih, to je bilo najbitnije. Brinuli su o meni, vodili me na treninge, provodili vreme sa mnom. Imala sam sreće, jer mnogi očevi i majke danas nisu takvi. Treba mališanima pokazati put kojim da idu, održati disciplinu, ali sa merom.

Za kraj, još jedan bitan savet.

- Ne kontrolišite život vaše dece. To je loše. Kada deca odrastaju, potrebno je da sama donesu neke odluke. Roditelji neka brinu o tome da su pravi ljudi oko njihove dece, ali neka o detaljima odlučuje dete i trener - zaključuje Ana, koja narednog vikenda igra meč FED kupa za Srbiju u Bukureštu protiv Rumunije, za opstanak u Svetskoj grupi B.
N. MANDRAPA
izvor: Vecernje novosti

Нема коментара: