уторак, 06. мај 2014.

Елена Балтача преминула у 30. годин5 мај, 2014

У Лондону је у 30. години од рака јетре преминула Елена Балтача, која је својевремено била међу 50 најбољих професионалних тенисерки света.


(ФОТО: АП)

Она се са тешком болешћу борила откако је завршила каријеру, пренео је АП.

Британско тениско удружење саопштило је на свом веб-сајту вест о смрти некада прворангиране британске тенисерке, за коју је некадашњи тренер репрезентације у Купу федерације Јан Бејтс рекао да је „прави узор, велики борац и диван пријатељ”.

Балтача је рођена у Кијеву, а Британију је заступала на Олимпијским играма у Лондону 2012. године. У јануару је откривено да има рак јетре, два месеца након што се опростила од тениса и само неколико седмица пошто се удала за свог дугогодишњег тренера Нина Северина.

Она је хроничне проблеме са јетром имала од 19. године и с тим се борила кроз целу каријеру, узимала лекове и била под сталним надзором.

Најбоље рангирана, Балтача је била 2010. године, на 49. месту у свету а три пута се пласирала у треће коло Гренд слем турнира. Због проблема са скочним зглобом повукла се у новембру и надала се да ће своје искуство искористити за развој нове генерације британских тенисерки.

Балтача је рођена у спортској породици. Њен отац Сергеј је играо фудбал у кијевском Динаму и енглеском Ипсвичу, а освојио је бронзану медаљу играјући у екипи Совјетског савеза на Олимпијским играма у Москви 1980. године. Њена мајка Олга је била репрезентативка Совјетског савеза у петобоју. http://www.zurnal.rs/2014/05/05/elena-baltaca-preminula-u-30-godini/index.html

Нема коментара: