среда, 14. фебруар 2018.

Blic sport:PREVARIO CELU PLANETU Zvezde sporta i mediji oduševljeni makedonskim teniserom koji je izašao iz kome, a on - SVE IZMISLIO!

U svetu u kome živimo lažne vesti, nažalost, nisu ništa novo. Sport nije zaštićen od toga. O, naprotiv. Evo jednog savršenog primera koliko neko može da ode daleko u tom smislu.

Foto: Tanjug/APSerena Vilijams, jedna od žrtvi makedonskog prevaranta
Istraživanje na temu "najvećeg prevaranta u tenisu" obavilo je ovih dana nekoliko ljudi, a mi ćemo se poslužiti smernicama koje je ostavio Ben Rotenberg, "slobodni novinar" iz SAD koji povremeno piše i za Njujork Tajms, a najviše baš o tenisu. Njegove smernice su nastale kada je počeo da istražuje ko je taj anonimni makedonski igrač koji oduševljava Serenu Vilijams, Martinu Navratilovu, kog citiraju mnogi, a BBC sa njim pravi intervju jer se, eto, probudio iz kome i krenuo po svoje snove.
Darko Grnčarov je, kako je to čitava planeta mislila, 20-godišnji Makedonac koji se imao određenih zdravstvenih problema na startu svoje karijere, pa se polako vraća tenisu i usput na Tviteru komentariše... pa, manje više razne sporne situacije. Na primer, napisao je da nikada ne bi igrao na stadionu "Margaret Kort" na Australijan openu jer je Margaret Kort ne tako davno imala neke "za njega potpuno neprihvatljive homofobične izjave".
Kako su ga mnogi "retvitovali", to mu je donelo i intervju za radio BBC, u kome je on otkrio da se nedavno probudio iz kome, da se nada pravom, lepom povratku tenisu i sve tako redom, dirljivo i divno, uvijeno u skromne reči. Vest o mladom Makedoncu, koji bi, eto, setne li situacije, voleo da se protiv zdravstvenih tegoba vrati sportu koji toliko voli, a koji pritom ume da "skreše u brk" i slavnim ličnostima, širila se ovog januara širom planete. Naročito kada je na Tviteru pronašao nekoliko godina staru poruku senzacionalnog četvrtftinaliste Australijan opena, Tenisa Sandgrena, koji je uz fotografiju mišića Serene Vilijams svojevremeno napisao "odvratno". Grnčarov mu je svašta napisao, pored ostalog da ne pripada tenisu, ma ni svetu sporta i - ponovo je oduševio svet. Čak i samu Serenu Vilijams, koja mu se javila, zahvalila i... bajka o Darku Grnčarovu je dobila novo poglavlje.
Samo, tu postoji jedan problem.
Darko Grnčarov, makedonski teniser koji ima 20 godina i koji se nedavno probudio iz kome - uopšte ne postoji. Bar ne sa takvom životnom pričkom.
Saška Cvetkovska, novinarka iz Makedonije, istakla je za "Slejt" da je pravu pomamu kod makedonske omladine izazvao predizborni period u SAD, kada su neki mladi obogatili praveći sajtove sa lažnim vestima o Trampu i Klintonovoj, vestima koji su privlačile "hiljade klikova, time i donosili lepu zaradu od reklama". Verovatno je negde tada, u vreme ekspanzije "fejk" vesti, nastala i nečija ideja da se stvori lik Darka Grnčarova.
Zapravo, postoji prava osoba koja se zove tako i koja je stvarno igrala tenis. Na kratko. Tačnije, jedan jedini put. Juniorski meč u Podgorici 2014. je izgubio sa 0:6, 0:6 od Nikole Vukotića, momka koji je za sedam godina juniorskog bavljenja tenisom dobio još samo jedan susret, kako piše Rotenberg.
Ali, taj Darko Grnčarov - izgleda da nema apsolutno nikakve veze sa onim koji se čak pojavio na makedonskoj televiziji posle svoje "svetske slave".
A slavu je stekao najpre lokalno, kada je u Strumici javljano da je pobedio na turniru u Egiptu, na kome, inače, uopšte nije igrao. Potom su usledile prepiske sa poznatim teniserima, pa i čuvena "odbrana Serene", koja je rešila da na Tviteru, posle samo 350 ljudi koje tamo prati, počne da prati i "divnog, pažljivog, rečitog a napećenog makedonskog tenisera". Čak mu je poslala i privatnu poruku zahvalnosti, koju je on - dostavio makedonskim medijima.
Na tome se nije zaustavio. Kako ističe Liza-Meri Noder iz Oksforda, stvorio je pravu malu "trol fabriku" koja ga brani od napada, odnosno veliča. Na Tviteru ima bar 200 naloga koji nisu automatizovani, već se "ručno održavaju", a koji veličaju Darka Grnčarova, jedva čekaju da vrati vrhunskom tenisu. Pritom neko (on sam, ili on i njegovi poznanici) javlja vesti manjim medijima - o tome kako se sigurnim koracima vraća u formu, šalju se snimci kako trenira (ali uvek snimano s leđa, a ovih dana se otkrilo da se radi o snimcima malo poznatih, mladih tenisera, koji su prosto preuzeti sa njihovih naloga na društvenih mreža). A na sve to, tu su i lepe, dirljive priče objavljene u Argentini, Italiji, Španiji, naravno SAD, pa i Srbiji.
A kad smo kod Srbije, ovaj "makedonski teniser" je, eto, svoj veliki povratak "baš spremao sa Viktorom Troickim", što je javio "Svet tenisa" najavljujući njihov zajednički nastup u Majamiju ovog marta.
"Sjajno!", rekao je Troicki kada je pozvan ovim povodom, pa je nasmejan dodao: "Nikad nisam čuo za tog lika".
Ali, čula je planeta. Čak se i oduševljavala jer, eto, sve je servirano kao na tacni - sve je divno i uzbudljivo, momak je hrabar i rešen, on ima tešku prošlost i velike snove. Samo...
Ništa od toga nije tačno.
I, kada su ozbiljni novinari počeli da "čeprkaju" po njegovoj karijeri, da uviđaju koliko ima lažnih podataka (na primer, odustane od zakazanog intervjua jer mu je "majka preminula", a osoba za koju je rekao da mu je majka - i dalje redovno piše na Fejsbuku; ili pohvali se da je dobio jednog od najvećih sponzora koji postoje u svetu sporske opreme, oni ga pohvale na Tviteru u stilu "dobrodošao u našu porodicu", a kasnijom novinarskom proverom se utvrdi da nikakav ugovor nije potpisan), dakle kada su ga novinari suočili sa svime ovime - on je zbrisao sa društvenih mreža, ugasivši sve naloge. Tek tako, odjednom. Nestade.
Što reče jedan od pravih tenisera iz Makedonije, Bešir Durguti, trenutno 1.825 na svetu: "Možda je dečko opet u komi".
A možda bi trebalo da svi iz nje ustanemo.
izvor: Blic sport

Нема коментара: