среда, 6. новембар 2013.

Журналов коментар
ЧЕЛИНЏ: Горак укус неправде
6 нов, 2013
Пише: Војин Величковић


Иако би вест из Лозане могла да се тумачи и позитивно, јер је Троицком првостепена суспензија смањена са 18 на 12 месеци, остаје горак укус неправде према једном сјајном момку и великом спортисти који можда јесте погрешио, али сигурно није заслужио казну која наставак његове каријере ставља под знак питања.
У образложењу своје одлуке, Суд за спортску арбитражу из Лозане каже да је тенисер направио прекршај, али да његова грешка није толико битна и зато му смањује дужину суспензије са 18 на 12 месеци.
Ово је друго смањење Викторове казне, јер је максимална суспензија на прекршаје у вези допинга 24 месеца, али му је као олакшавајућа околност приликом изрицања прве казне узето у обзир да се није добро осећао и да је увек имао проблеме са иглама.
Да подсетимо, Виктор је 15. априла 2013. после пораза од Ниеминена у Монте Карлу дао само узорак урина. Крв није давао, уз образложење да му је то дозволила дежурна докторка Городилова јер се није добро осећао.
Проблем је настао када је она то демантовала. Сведока није било а суд је одлучио да верује више докторки него Троицком, јер је једина утврдива чињеница да он није дао крвни узорак.
И то није спорно, Виктор ту јесте погрешио. И сам је признао да би, када би филм могао да се врати, дао крвни узорак, ма колико се лоше осећао. Није смео да верује докторки, јер као врхунски професионалац зна да анти допинг тест мора да се одради.
Али спорна је дужина казне, јер буквално ставља велики знак питања на наставак каријере Троицког а да притоме ништа лоше није урадио. Због суспензије на годину дана, он ће се вратити на терен без иједног бода на АТП листи, јер поени трају у компјутеру тачно толико. С обзиром да је у питању средина јула, то значи да ће проћи прва три грен слема у наредној сезони, али и да ће имати минималне шансе да заигра на четвртом.
Јер, уколико не буде добијао вајлд карте за већа такмичења, а питање је који ће турнир дати специјалну позивницу некоме ко је кажњен за прекршај везан за допинг, то значи да ће морати да крене и буквално од нуле. Од најмањих турнира.
Тим темпом неће моћи у року од месец дана да достигне број бодова неопходан чак и за квалификације за Ју-Ес опен, тако да је реална процена да ће Виктор – и то ако буде све ишло према очекивањима – врхунском тенису моћи да се врати тек у 2015, у сезони у којој у фебруару пуни 29 година.
А велико је питање када ће, па и да ли ће икада, моћи да достигне ниво играња неопходан за првих 20 или 30, јер је тениска историја пуна случајева да играчи после дугих пауза нису могли да се врате на пређашњи ниво.
Други разлог за тврдњу да је казна предугачка је чињеница да се за наредну сезону планира промена правила о процедури давања допинг тестова – и то заснована баш на Викторовом случају.
У ситуацијама као што је ова, када играч из било ког разлога не пристане да на давање анти допинг теста, мора бити позван службеник АТП Тура како би му објаснио могуће последице. Да је тако било у Монте Карлу, Троицки сигурно не би изашао из канцеларије у уверењу да је све у реду.
Бројни тенисери, на челу са Новаком Ђоковићем, потписали су петицију да се тај пропис промени и зато се нада да ће Троицком бити потпуно укинута казна и да ће моћи да игра у финалу Дејвис купа максимално распламсала.

Нема коментара: